‘Kijk, een miertje.’ En: ‘Gadver, daar zit een pissebed!’ Bij de officiële start van de Medemblikse Schooldag van de duurzaamheid maakten de kinderen van basisschool De Bangert in Andijk gelijk heel direct contact met hun natuurlijke omgeving.

Zes basisscholen uit Gemeente Medemblik doen mee aan de Schooldag van de duurzaamheid. Een week lang voeren leerlingen allerhande doe-activiteiten uit, die hen bewust moeten maken van het belang van een gezonde en schone leefomgeving. “Want jullie zijn, nu en in de toekomst, de bewoners van deze planeet”, spreekt wethouder Dirk Kuipers een schoolplein vol opgewonden kinderen uit groepen 5, 6, 7 en 8 van De Bangert toe.

De duurzame schooldag challenge

Na deze openingswoorden is het tijd voor de eerste activiteit. De kinderen gaan op schoolpleinsafari. Zij moeten in groepjes de natuur in kaart brengen die zij tegenkomen op het schoolplein. Bij De Bangert vallen ze met hun neus in de boter. De school heeft al tien jaar een natuurschoolplein met veel groen.

“Aan deze safari is een challenge verbonden. Aan het einde van de week kunnen groepen een idee inleveren waarmee zij hun schoolplein nog duurzamer willen maken. En het mooie is: scholen en gemeente hebben beloofd het beste idee ook te gaan uitvoeren”, vertelt Charlotte Hömann-Post van Stichting MAK Blokweer, dat de schooldag mede coördineert.

Een boot van kosteloos materiaal

Schooldirecteur Linda Blok kijkt het speurwerk van haar kinderen tevreden aan. Zij vindt het een fantastisch initiatief. “Het thema van de Schooldag van de duurzaamheid is superbelangrijk. Verbeter de wereld, begin bij de jeugd. Daarnaast draagt het bij aan het onderwijs dat wij bij De Bangert voorstaan; onderwijs met hoofd, hart en handen. Het leuke is dat kinderen lekker praktisch bezig zijn en daardoor op een andere manier leren.”

Vanmiddag staat er een knutselactiviteit op het programma met gebruikt materiaal, of zoals het op De Bangert wordt genoemd: ‘kosteloos materiaal’. Dirk Kuipers hoort het glimlachend aan. Als wethouder is hij ook verantwoordelijk voor afvalverwerking én recycling. En een volwassene die in een lagere schoolomgeving is, denkt onwillekeurig terug aan zijn eigen kindertijd. “Ik weet nog dat ik sinterklaasboten maakte van oude melkpakken.”

💬 Berend Bastiaan van Berlijn Teksten

📷 Gemeente Medemblik